Aambeien

Aambeien

Aambeien, ook wel bekend als uitgezakte zwellichamen, zijn gezwollen bloedvaten in het rectale gebied die ongemak en pijn kunnen veroorzaken. Het is belangrijk om te begrijpen hoe aambeien ontstaan en welke stappen je kunt nemen om verlichting te bieden. Hier is wat informatie die je kan helpen:
Aambeien ontstaan door een combinatie van factoren, waaronder een verhoogde druk op de aderen in het rectale gebied. Dit kan gebeuren door langdurige verstoppingsklachten, langdurig persen tijdens ontlasting, overgewicht, zwangerschap, een zittende levensstijl of zelfs erfelijke aanleg.

Om aambeien te verzorgen en ongemak te verminderen, zijn er een paar belangrijke richtlijnen die je kunt volgen:

1. Vermijd zeep: Zeep kan de huid van het anale gebied uitdrogen en irriteren, dus het is beter om zeep te vermijden bij het wassen. Gebruik in plaats daarvan lauw water om het gebied voorzichtig schoon te maken.

2. Houd de huid goed droog: Na het wassen is het belangrijk om de huid rondom het anale gebied zorgvuldig droog te deppen. Dit helpt irritatie en vochtigheid te verminderen.

3. Koud water: Het aanbrengen van een koud water op de aambeien kan helpen om ze te laten slinken en tijdelijke verlichting van pijn en zwelling te bieden. Gebruik een zachte doek gedrenkt in koud water en breng dit voorzichtig aan op het getroffen gebied. Nog beter is om een bidet te gebruiken.

4. Vermijd vochtige geparfumeerde doekjes: Vochtige doekjes met parfum kunnen de huid verder irriteren en het genezingsproces belemmeren. Het is beter om deze te vermijden en te kiezen voor ongeparfumeerde varianten of gewoon lauw water.

5. Niet krabben: Krabben op de aangedane huid kan het ongemak verergeren en de huid beschadigen. Probeer de drang om te krabben te weerstaan en gebruik eventueel een zacht doekje om voorzichtig te deppen.

Het is belangrijk op te merken dat aambeien vaak voorkomen tijdens de zwangerschap, waarbij maar liefst 85% van de zwangere vrouwen er last van kan hebben door de druk op de anus. In deze gevallen is het nog belangrijker om goede hygiënepraktijken te volgen, zoals het wassen met water.

Daarnaast is het goed om te weten dat wc-papier niet altijd alle ontlasting- of urineresten effectief kan verwijderen. Bovendien kunnen sommige soorten wc-papier bleekmiddelen en parfums bevatten, die de gevoelige huid verder kunnen irriteren. Daarom raden gynaecologen en dermatologen vaak aan om na het gebruik van wc-papier het gebied met water te wassen.

Als je last hebt van aambeien en de symptomen aanhouden of verergeren, is het raadzaam om een zorgverlener te raadplegen voor een professionele diagnose en behandeling.

Ik hoop dat deze informatie je helpt om aambeien beter te begrijpen en de juiste stappen te nemen voor verzorging en verlichting. Vergeet niet om altijd professioneel medisch advies in te winnen voor een persoonlijke behandeling.

Team Fitra
Terug naar blog

Reactie plaatsen